Robotauto

Het doel van deze opdracht is om een robotauto te ontwerpen, te bouwen en te laten rijden in een parcours. De robot moet zelfstandig zijn weg vinden in het parcours. Deze opdracht is een groepsopdracht, en wordt gescrumd. Jullie worden zowel beoordeeld op het ontwerp als de functionaliteit (hoe goed doet de robot het) van de robot. Dit betekent dat er in een team meerdere kwaliteiten aanwezig moeten zijn (bouwers en ontwerpers). Ook heeft ieder team natuurlijk een scrummaster. De opdracht bestaat uit groepsopdrachten (ieder lid van het team moet deze opdracht gedaan hebben) en individuele opdrachten (alleen de specialisten van het team werken hier aan). Individuele opdrachten zijn bijvoorbeeld het programmeren van de robot, of het ontwerpen van de robot. Let wel, de eisen waaraan bij deze opdracht voldaan moeten worden gelden voor alle teamleden.

De robot bouwen en programmeren

  • Lego mindstorm, de robotauto wordt gebouwd en geprogrammeerd met lego mindstorm. Het programmeren in lego mindstorm is al best uidtagend. Je hoeft hier geen verstand te hebben van electronica.
  • Arduino. De auto wordt gebouwd met verschillende elektronica onderdelen en een arduino uno ontwikkelbord. Zowel het in elkaar zetten als programmeren is een hele uitdaging. Je programmeert mbv de aruino programmeeromgeving in een taal die erg lijkt op phyton, de programmeertaal van codename future. Wil je met arduino aan de slag, overleg dan van te voren met de docent.

Ontwerpen

Bij het ontwerpen ga je de buitenkant van de robot vorm geven. De auto krijgt het ontwerp van een monstertruck. Bij het ontwerp zijn zowel functionaliteit als creativiteit belangrijk. Je kunt de buitenkant ontwerpen en daarna 3D printen, de buitenkant kun je verfraaien met stickers die je maakt met de stickersnijder. Ook kun je de buitenkant maken met de lasersnijder, je kunt dan de “stickers” insnijden met het hout

De buitenkant van de auto moet passen op de arduino of legorobot. Houd hier goed rekening mee als je gaat ontwerpen (het zou jammer zijn als de afstandsensor wordt afgedekt door jouw buitenkant, hij werkt dan niet goed). Ook moet je buitenkant over de lego auto of aruino auto passen, dit betekent dat je ontwerp hol moet zijn en dat je goed moet meten om het passend te krijgen.

Let op dit zijn de maximale afmetingen die de 3D printer aan kan: 23 bij 15 bij 14 (lxbxh)

  • 3D ontwerp kan met ThinkerCAD (relatief simpel)
  • SketchUp (lastiger, maar er kan meer)

De eisen  waar aan voldaan moet worden vindt je in de productbacklog van deze opdracht.

Lever je ontwerp hier in. De docent kan het dan voor je printen.

Deze opdracht is een ingewikkelde opdracht. Binnen het team zijn er verschillende rollen. Om deze opdracht tot een goed einde te brengen is het belangrijk om alle onderdelen serieus te doen. Je hebt ze nodig om een goed ontwerp en een werkende robotauto te krijgen. Overleggen (stand up) is heel belangrijk.

Hier onder staan links naar andere documenten die je nodig hebt bij deze opdracht

http://duinzigt-itm.nl/unplugged-progammeren/

Voor de deze opdracht staat 10 lesuren.

Op je website komt het volgende:

  • foto van jullie monstertruck in het doolhof. Op de foto moet duidelijk jullie ontwerp zichtbaar zijn.
  • een korte motivatie over je designkeuze.
  • is jullie ontwerp geworden wat je had gedacht?
  • Welke programmeerproblemen zijn jullie tegengekomen en hoe heb je deze opgelost
  • Wat was je taak binnen je scrumteam
  • hoe was de samenwerking in je scrumteam