Logo ontwerpen

Logo ontwerpen

Opdracht

Voor deze opdracht ontwerp je je eigen logo. Dit doe je in het programma Illustrator. Dit ontwerp gebruik je om een sticker te maken met de vinylsnijder. Daarnaast kun je het logo eventueel laten branden op hout met de laser cutter.

Deze opdracht bestaat uit een aantal onderdelen. Je moet alle stappen in de juiste volgorde doorlopen.

Stap 1: MOODBOARD

Je gaat eerst nadenken over jouw logo. Vervolgens ga je de sfeer en alles wat bij jouw logo hoort in beeld brengen. Die sfeer geef je weer op een moodboard. Een moodboard is een bord (afbeelding) waarin je de sfeer van jouw logo laat zien. In het moodboard kan je lettertypes, kleuren, architectuur afbeeldingen en foto’s zetten die je bij je logo vindt passen.  Je kan Google raadplegen voor voorbeelden. Je maakt je moodboard in het programma Photoshop. Open een leeg bestand in dit programma en zet alle inspiratie (afbeeldingen) in dit bestand. Sla op als JPEG afbeeldingen en plaats op je website.

Bij het moodboard schrijf je een begeleidende tekst. Daarin geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Voor wie maak jij het logo en waarom (dus voor jezelf of voor een zelf verzonnen merk of misschien wel voor je sportclub)?
  • Welke sfeer past bij jouw logo en waarom? (Denk aan vormen, kleuren)
  • Wordt jouw logo een beeld of woordmerk of een combinatie en waarom?

Stap 2:  LOGO SCHETSEN OP PAPIER

Schets op papier met potlood een aantal ( stuk of 12) verschillende voorbeelden van jouw logo. Scan deze in bij het kopieerapparaat en zet dit ook op je website bij je moodboard.  Denk bij het ontwerpen van je logo aan de volgende dingen:

  • Herkenbaarheid (je moet kunnen zien om wat het gaat in letters en beeld)
  • Duidelijke sfeerbeeld. Dus je kiest bijvoorbeeld voor sierlijke, strakke of speelse letters.

Stap 3: LOGO TEKENEN IN ILLUSTRATOR

Ga nu aan de slag in Illustrator. Werk je logo helemaal uit. Als je klaar bent met je ontwerp, zorg dan dat de vulling uitstaat en de lijndikte 0,001 punt is. Zo kan de stickersnijder jouw bestand lezen.

Het is de bedoeling dat je zelf uitzoekt hoe je deze opdracht kan uitvoeren in Illustrator. Je kan zelf wat proberen of filmpjes bekijken op YouTube waarin uitleg gegeven wordt. Kijk bijvoorbeeld naar dit Engelse filmpje.
Of kijk dit Nederlandse filmpje. (Nog twee Engelse filmpjes: filmpje.
/ filmpje.) Natuurlijk kan je ook zelf zoeken naar een geschikte uitleg. Gebruik tijdens het kijken een koptelefoon van de mediatheek.

Stap 4: LOGO OPSLAAN

Sla je logo op als AI-bestand en sla het bericht ook op in JPEG-bestand door op exporteren te klikken. Je kan het JPEG-bestand op de website zetten.
Leg in het begeleidend bericht naast de standaard antwoorden (zie website portfolio) uit waarom je hebt gekozen voor dit logo. Iedereen die op jouw website kijkt moet weten hoe je het hebt gemaakt en waarom.
We gaan het logo eerst uitsnijden op de stickermachine. (vinylsnijder). Is het nog niet goed dan pas je het eerst aan.