Digitale zelfredzaamheid

Bij IT&M ga je tegen een hoop problemen aanlopen. De meeste problemen zal je op de computer tegenkomen. Je weet niet goed hoe een programma werkt of hoe je een probleem moet oplossen.

Voordat je leert hoe je problemen moet oplossen krijg je eerst een paar basistips:

 • Heb geduld.
  Problemen kosten vaak tijd, zeker als ze wat moeilijker zijn. Als je ergens een filmpje vindt waarin ze een oplossing presenteren, is het vaak verstandig eerst het filmpje helemaal te kijken en daarna pas, stap voor stap, het filmpje na te doen. Het lijkt alsof dit veel tijd kost, maar uiteindelijk is dit bijna altijd sneller dan geen geduld hebben.
 • Schrijf kort op wat je doet.
  Soms kom je er helemaal niet uit en zal iemand vragen wat je al hebt geprobeerd. Als je het opschrijft weet je het beter en dit kan dubbel werk voorkomen.
 • Leer de juiste termen.
  Programmamakers gebruiken vaak dezelfde termen in verschillende programma’s. Hoe mijn document er uit ziet (kleur, lettertype, regelafstand, lettergrote enz) wordt in Word de opmaak genoemd. Deze term wordt niet alleen gebruikt in Word. Ook hoe het een afbeelding in Photoshop of een illustratie in Illustrator er uit ziet wordt de opmaak genoemd. Het is belangrijk om dit soort woorden te onthouden, want zo kan je het probleem makkelijker omschrijven.
 • Doe het zelf.
  Je leert alleen met computers om gaan als je zelf je eigen problemen probeert op te lossen.

 

 

 

Als je hulp zoekt moet je een aantal dingen eerst bedenken:

 • In welk programma werk je?
 • Wat wil ik precies bereiken?

 

In welk programma werk je?

In Windows draaien alle programma’s in vensters. De bovenbalk van het venster staat bijna altijd de naam van het programma. Wat je ook kunt doen is in de taakbalk op de programmategel staan. De naam van het programma verschijnt dan boven de tegel.

Popup via de taakbalk Je kunt ook het programma (opnieuw) opstarten. Vaak staat in het opstartscherm de complete naam van het programma met daarachter het versienummer. Hieronder werk ik met Photoshop CC 2015.

Opstartscherm Photoshop CC 2015

Wat wil je precies bereiken?

Pas als je weet wat je wilt kan je op zoek naar hulp. Probeer je hulpvraag te omschrijven in een zin, bij voorkeur een korte zin tussen de 3 en 8 woorden.

In dit geval heb ik een nieuw document gemaakt in Photoshop, maar kom ik er achter dat ik te weinig ruimte heb. Ik wil mijn document groter maken.

Als zoekvraag typ ik dan in: document groter maken photoshop

Zoek naar hulp

Doe dit in een zoekmachine, bijvoorbeeld Google. Zoek eerst op video’s, want een video kijken is altijd makkelijker dan zelf lezen. Meestal vind je via Google video’s betere resultaten dan wanneer je dezelfde hulpvraag intypt bij YouTube. Dat komt omdat Google iets ruimer zoekt dan YouTube (ook al is het van hetzelfde bedrijf).

In mijn geval krijg ik de volgende zoekresultaten.

Zoekresultaten in Google Video's

Aan de hand van de resultaten kan je twijfelen tussen resultaat 1 en resultaat 2. In dat geval klik je één video aan. Is dit niet het antwoord? Bekijk dan de andere video. Soms kost het een paar video’s of pagina’s totdat je hebt gevonden wat je zoekt. Ook hier is geduld erg belangrijk. Je zult merken dat het vinden van oplossingen steeds sneller gaat.

 

In het voorbeeld hierboven is Photoshop gebruikt. Je kunt dit natuurlijk gebruiken voor elk programma. Zorg dat je je probleem kort omschrijft en zet achter je probleem de naam van het programma. Zoek bij voorkeur op filmpjes, want dan zie je direct wat je moet doen. Leer ook om je zoekterm in het Engels te zetten, de kans is groot dat je dan veel meer vindt.

Wordt ook computerexpert!