Meesterproef – Tijdschrift

Mijn vorige opdracht ging over bruiloften. Dat vond ik zo leuk dat ik voor mijn meesterproef ook iets met bruiloften wilde doen. Omdat ik dingen ontwerpen het leukste vind, heb ik ervoor gekozen om een tijdschrift over trouwen te maken.

Ik heb eerst goed in andere trouwtijdschriften gekeken. Ik heb gekeken waarover werd geschreven, dus wat er allemaal bij trouwen hoort. Daar heb ik toen een paar onderwerpen uit gekozen. Ik heb gekozen voor onderwerpen die ik zelf leuk vind, zoals bruidsjurken, taarten, bloemen, ringen, trouwpakken, auto’s en styling.

Ook heb ik gekeken hoe ze de foto’s en de tekst in het tijdschrift hebben gezet. Het viel me op dat ze heel veel foto’s gebruiken en maar weinig tekst. De woorden die ze gebruiken zijn in allerlei verschillende lettertypes geschreven. Dat heb ik geprobeerd om ook in mijn eigen tijdschrift te doen. Er staat bijna geen tekst in, maar wel heel veel foto’s. Ik wil dat mensen die gaan trouwen mijn tijdschrift bekijken en ideeën krijgen voor hun eigen bruiloft.

Het tijdschrift is gemaakt in Canva. Omdat ik bij mijn vorige opdracht ook al met dit programma had gewerkt, vond ik het niet heel moeilijk. Maar het was best wel lastig om de goede foto’s te vinden en ook om de lay-out en de lettertypes steeds weer een beetje anders te doen. Ik wilde geen saai tijdschrift dus ik heb geprobeerd hippe lettertypes en foto’s te gebruiken. Ik heb er best heel lang over gedaan om dit tijdschrift te maken, maar dat vond ik niet erg want ik vind het heel leuk om te doen. Ik ben tevreden over het resultaat. Ik vind het mooi geworden.

Het tijdschrift is te groot geworden om van elke bladzijde een foto te laten zien. Daarom heb ik in Windows een filmpje van het tijdschrift gemaakt met een vrolijk muziek eronder. Het filmpje kan je zien door op de foto te klikken.

Opdracht trouwlogo (externe opdrachtgever)

Dit was een opdracht voor een externe opdrachtgever. Mijn opdrachtgever was NOZZA wedding & event design. De opdracht was het ontwerpen van een trouwlogo voor een bruidspaar.

Dit trouwlogo wordt gebruikt op hun trouwkaart, op het entreebord en op de menukaart. Ik kon kiezen uit 4 verschillende bruidsparen/opdrachten. Mijn eerste keus was een trouwlogo voor Rudie & Guido, omdat ik hun stijl heel leuk vond. Zij hadden de volgende wensen voor hun trouwlogo:

 • In het trouwlogo mochten hun hele namen staan of alleen de eerste letters.
 • De trouwdatum moest in het logo staan.
 • Het logo moest passen bij de stijl van hun bruiloft. Het thema was “Industrial Chic” (industriële locatie, goud, groen, bloemen, geometrische vormen)
 • In het logo moest in ieder geval een geometrische vorm zitten.
 • Als het mogelijk was, dan wilden ze graag ook groen en bloemen in het logo.
 • Ze wilden graag moderne letters.
 • Het logo moest gepresenteerd worden op een moodboard.

Ik ben begonnen met het zoeken van plaatjes van industriële bruiloften. Daarvan heb ik een moodboard gemaakt. Deze plaatjes heb ik aan de opdrachtgever laten zien om zeker te weten of ik de stijl van de bruiloft goed had begrepen. Dat klopte helemaal, dus toen kon ik beginnen met het ontwerpen van het logo. Ik heb daarvoor gebruik gemaakt van het programma Canva.

Eerst had ik alleen de voorletters gebruikt, maar dat vond ik zelf een beetje rommelig. De opdrachtgever was het daar mee eens. Ik heb er toen voor gekozen om toch hun hele namen te gebruiken. Het &-teken had ik eerst dezelfde kleur als de namen, maar dat stond niet mooi. Ik heb het &-teken toen lichter gemaakt. De namen en de datum heb ik in een geometrische vorm gezet. Het was lastig om de kleur goud goed te krijgen, maar ik heb uiteindelijk een kleur gevonden die er heel dicht bij komt. Die goudkleur komt ook weer terug in de bloemen.

Tenslotte heb ik het logo gepresenteerd op een moodboard. Voor het moodboard heb ik plaatjes van internet gehaald. Ik heb de plaatjes zo uitgezocht dat ze goed bij elkaar passen en bij het logo. Zo werd het een mooi geheel. De achtergrond heb ik in dezelfde kleur gedaan als de blaadjes en de letters. Om de geometrische vormen nog meer op te laten vallen, heb ik nog gouden strepen gemaakt en de witte ondergrond van het logo ook in een geometrische vorm gemaakt. Dit heb ik aan de opdrachtgever gepresenteerd, die het weer aan het bruidspaar heeft laten zien.

Het tweede logo dat ik heb ontworpen is voor het bruidspaar Laura en Dennis. Zij hadden de volgende wensen:

 • Geen voorletters, maar volledige namen
 • Het logo moest passen bij de stijl van hun bruiloft. Hun thema was “Sandy toes & salty kisses” (een strandbruiloft)
 • Het logo mag niet klassiek zijn
 • Het logo moet gepresenteerd worden op een moodboard om te laten zien dat het logo goed past bij de stijl van de bruiloft

Bij dit ontwerp ben ik ook weer begonnen met het maken van een moodboard met het thema strandbruiloft. Er zijn veel verschillende stijlen voor een strandbruiloft, daarom had ik 3 verschillende moodboards gemaakt. Die heb ik aan de opdrachtgever laten zien. Het bruidspaar koos voor de stijl die rustig en natuurlijk was. Zij vertelden dat ze in ieder geval niet de kleur blauw in het logo wilden hebben.

Ik dacht meteen aan zeesterren voor het logo, want dat past goed bij het strandthema. De kleuren waren eerst nog een beetje te hard, daarom heb ik toen de zeesterren wat zachter en lichter van kleur gemaakt. Voor het lettertype heb ik een leuke, moderne letter gekozen en die groen gemaakt. Daarna heb ik het aan de opdrachtgever laten zien. We vonden allebei dat er nog iets miste, daarom heb ik de trouwdatum toegevoegd. Om er een mooi geheel van te maken, heb ik er een rand omheen gemaakt. Toen heb ik het logo op een moodboard gepresenteerd. Daarbij heb ik er goed op gelet, dat het logo en de plaatjes goed bij elkaar passen.

Ik vond dit een hele leuke opdracht om te doen, want ik houd ervan om dingen te ontwerpen en ervoor te zorgen dat alles mooi bij elkaar past. Dat het voor een bruiloft was, vond ik extra leuk. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten bruiloften waren die allemaal een andere stijl hebben. Ik zou later nog wel vaker trouwlogo’s en moodboards voor bruiloften willen maken. Het meest lastige vond ik om de letters mooi op 1 lijn te krijgen en in het midden. Ook het vinden van de goede kleuren heeft best veel tijd gekost.

Feedback van de opdrachtgever:

“Je hebt heel goed geluisterd naar de wensen van het bruidspaar. Het was heel slim om eerst moodboards te maken, zodat je zeker wist dat je de stijl goed had begrepen. Ook was het goed dat je regelmatig even liet zien hoever je met de opdracht was. Omdat je je zo goed had voorbereid, zat je met het logo meteen in de goede richting. Daardoor was je ruim binnen de deadline klaar en kon je zelfs een tweede logo ontwerpen. Heel goed! Ik kon merken dat je er veel plezier in had. Ik ben tevreden met het resultaat!

Opdracht CV maken

Bij deze opdracht moesten we een C.V. in Adobe Illustrator maken. Omdat ik later graag iets met interieurstyling wil doen, heb ik als achtergrond een mooie interieurfoto gekozen. Daarna heb ik het witte tekstvlak gemaakt en de tekst er in gezet. Toen heb ik de andere tekstvakken gemaakt. Ik heb daarvoor dezelfde kleur als van de stoel op de foto gebruikt. Mijn foto wilde ik graag in een rondje. Dat was best lastig, dus daar heb ik een beetje hulp bij gekregen. Omdat ik wilde laten zien dat ik interieurstylist wil worden, heb ik aan de rechterkant nog die zin er bij gezet. Dan valt het extra op.

Ik wilde het C.V. iets minder saai maken en daarom heb ik tekeningetjes op internet opgezocht en die gedownload en uitgeknipt in Adobe er er ingeplakt. Maar toen vielen ze iets teveel op. Daarom heb ik ze doorzichtiger gemaakt. Daar heb ik wel wat hulp bij gehad, want ik wist niet precies hoe dat moest. Het middelste gedeelte vond ik nog een beetje saai en daarom kwam ik op het idee om er een fotolijstje van te maken, want dat past ook goed bij interieur.

Ik vind mijn C.V. heel mooi geworden. Het lijkt een beetje op een tijdschrift. Ik wist in mijn hoofd heel goed hoe ik het wilde, maar soms was het lastig om het goed in Illustrator te krijgen. Ik wilde dingen die ik eigenlijk nog niet had geleerd. Maar met een beetje hulp is het toch gelukt.

Opdracht Ruimtelamp

Voor deze opdracht heb ik samen met Lola een lamp ontworpen en gemaakt. We hebben ervoor gekozen om een lamp te maken met het thema ruimte/heelal. De vorm van de lamp is een planeet en de uitsnijdingen zijn sterren. Als de lamp brandt, dan zie je sterren op het plafond. Het ontwerp voor de lamp hebben we in Adobe Illustrator gemaakt. Daarna is het met de lasersnijder uit hout gesneden. De lamp is zo ontworpen dat we geen lijm hoefden te gebruiken om de lamp in elkaar te zetten. Alle onderdelen konden precies in elkaar worden geschoven. Nadat de vorm van de lamp klaar was, hebben we de lamp in licht- en donkerblauwe kleuren geverfd. Tenslotte hebben we de fitting en de stekker aan de lamp bevestigd.

Het resultaat is mooi geworden. De lamp doet het en het licht is heel mooi door de sterren.

Opdracht parkeergarage programmeren

Voor deze opdracht heb ik samen met twee klasgenoten een parkeergarage gebouwd en een slagboom geprogrammeerd. We hadden de slagboom zo geprogrammeerd dat hij open ging als er een auto aan kwam en dat hij pas weer dichtging als de auto er voorbij was. Dat was zowel bij het inrijden als bij het uitrijden. Ook hadden we een teller ingebouwd. Er konden maar maximaal 6 auto’s in de parkeergarage. Was de parkeergarage vol, dan ging er een rood lampje branden en als er nog plaats was, dan brandde het groene lampje. Bij het rode lampje ging de slagboom niet omhoog. Bij het groene lampje wel.

Het programmeren was het lastigste bij deze opdracht. Ik had zelf niet veel ervaring met programmeren, maar gelukkig kon iemand in mijn groepje het wel een beetje. Hij heeft het de anderen goed uitgelegd. We hebben bij deze opdracht de taken goed verdeeld. Ik hield mij vooral bezig met het bouwen van de garage. Ook was ik scrummaster. Dat betekende dat ik steeds goed bijhield wat er was gebeurd en wat er nog moest gebeuren. Ik moest zorgen dat de taken goed verdeeld werden.

De samenwerking was heel goed en we hebben alles binnen de deadline af gekregen. De parkeergarage werkte goed en zag er mooi uit.

opdracht 6, logo ontwerpen

Bij deze opdracht moesten we een logo maken. Ik heb eerst een schets gemaakt. Het idee was om in het logo mijn naam te gebruiken. Voor het definitieve logo heb ik modellen toegevoegd, omdat ik een logo voor een modelabel wilde maken. Ik houd heel erg van mode en dit logo past dan ook heel goed bij mij.  Het logo is gemaakt met Adobe Illustrator. Het werken met Adobe Illustrator ging heel goed. Ik merk dat ik het steeds sneller doorheb nu ik er vaker mee heb gewerkt. Ik heb ervoor gekozen om de kleuren van het logo zwart/wit te houden. Deze kleuren geven het logo een chique uitstraling.

opdracht 5, moodboard

Ik heb dit moodboard voor mezelf gemaakt, omdat ik veel van mode houd en ik het leuk vind om moodboards te maken in de stijl van een tijdschrift. Ik heb voor rustige kleuren en zwart/witte kleuren gekozen. Deze kleuren passen mooi bij elkaar en het geeft het moodboard een rustige uitstraling. Ik heb gewerkt met Adobe Illustrator.

Opdracht 3, 3D print

We moesten bij deze opdracht een 3D ontwerp maken. Dit heb ik gedaan met Tinkercad.  Ik heb een grijze sleutelhanger gemaakt in de vorm van een ster met mijn naam erop. Ik vond het werken met Tinkercad fijn, want alles was heel duidelijk. Het lukte me best snel om het ontwerp te maken en het is precies geworden wat ik in gedachten had.

Opdracht 2, photoshop Dave Roelvink en Justin Bieber

De tweede opdracht voor IT&M was om van twee bekende personen het gezicht te verwisselen. Ik heb voor Dave Roelvink en Justin Bieber gekozen, omdat het duidelijke foto’s zijn en ze ongeveer hetzelfde op de foto’s stonden en het daardoor makkelijker was. Ik heb het gezicht van Justin Bieber op het lichaam van Dave Roelvink geplaatst.  Ik heb gewerkt met Adobe Photoshop CC 2015, Microsoft Outlook, Duinzigt-IT&M en Google. Ik vond deze opdracht moeilijker dan de eerste opdracht omdat je nu met veel meer details moest werken en je het gezicht precies goed moest plaatsen op het lichaam. Ik vond dat het afwerken het beste ging, omdat ik toen wist hoe alles werkte en het daarom best snel af kon maken.